İkinci kez anne olmak çok büyük sorumluluğu, maddi manevi birçok zorluğu beraberinde getirir. “En uygun zaman hangisi, ikinci hamilelikte neler beklemelisiniz ve büyük çocuk doğuma nasıl hazırlanmalı?” sorularının cevaplarını Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir yanıtladı.
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir: “İkinci bebeğe hazırım diyen anne ya çok azdır ya da yoktur. Gözlemlediğimiz kadarıyla ikinci hamilelikler ya kazara ya da birinci kardeşin ısrarıyla geliyor. Bir canlıya karşılık beklemeden tutkuyla bağlanmak kuşkusuz anneliğin mucizesi… Birinci bebekte yaşanan zorluklar özelikle genç yaşta anne olanları ikinci çocuk fikrinden uzaklaştırabiliyor.” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Uygun zaman seçimi
Büyük çocuğunuz hala gecede birkaç kez uyanıyorsa, hamileyken de bebeğiniz doğduğunda da zorlanırsınız.
İkizleriniz ya da üçüzleriniz varsa veya çocuğunuz hastaysa ikinci hamilelik için acele etmeyin.
Eşinizin bu konuda ne düşündüğü önemli. Eğer hazır değilse, ısrarcı olmayın.
Eşinizle ilişkiniz sağlam mı? Birçok çift evliliği kurtarmanın yolunu ikinci çocukta arıyor. Ancak durum tam tersi… Bütün gece ağlayan bir bebek, sorunlarınızın çözülmesine yardım etmez. Hatta ayrılık sürecinizi hızlandırır.
İkinci bebek için maddi olarak imkanınız var mı? Sizi darboğaza sokacaksa, bu durum psikolojinizi olumsuz etkiler.
Çocuğunuzu, bebeğe hazırlayın.
Büyük çocuğu bebeğe hazırlamak
Çocuğunuzun bebeklerle ilgili merakını giderin. Onu rutin randevularınızdan birine götürün. Bebeğinizin kalp atışını dinlettirin. Hamileliğe dahil olması, bebek konusundaki heyecanını artıracaktır.
Onu bilgilendirin. (Bebekler gazları olduğu için gece ağlayabilir, meme emer, sık sık altının değiştirilmesi gerekir gibi) Eve oyuncak bebek gelmediğini bilmeli. Aksi takdirde bebek onun huzurunu kaçırabilir.
Onunla oynayacağı ve arkadaş olacağı günlerin geleceğini de anlatın.
Bebek alışverişine beraber çıkın ve kardeşi için bir şeyler seçmesine izin verin. Ona da küçük bir şey alın.
Doğuma girdiğinizde neler olacağını anlatın. Size bir şey olmasından korkabilir.
İlk karşılaşma anının muhteşem olmasını beklemeyin. Sizi bebekten kıskanması normaldir.
Günde 5 dakikada olsa mutlaka onunla yalnız kalacağınız bir zaman yaratın. Kitap okuyun, yıkayın ya da yedirin. Hala annesi olduğunuzu ve ona da baktığınızı bilmesi lazım.
İlk aylar iki çocuğa bakmak zor olacağı için mutlaka aile üyelerinden yardım isteyin.
Çocuğunuzun bebeğe yaklaşmasına, onu okşamasına izin verin. “Aman bebeğe bir şey yaparsın, elleme” demek onu kardeşinden soğutacaktır. Sadece bebeği severken nazik ve şefkatli olması gerektiğini hatırlatın.
Bebeğin bakımına yardım etsin. Mesela battaniyesini o örtsün.
Bebeği ısırmaya kalkması veya bebeğin varlığını inkar eden konuşmalar yapması işaret olabilir. Uzman yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz.
İkinci bebeğinizin fotoğraflarını çekerken, ilk çocuğunuzu da kareye dahil edin.
Kardeş sevgisinin bir gecede oluşmasını beklemeyin. Aradaki kuvvetli bağın kurulması yıllar bile alabilir.
İkinci hamilelikte sizi neler bekler?
Büyük çocukla ilgilenirken, hamilelik heyecanı yaşamaya fırsatınız olmayabilir.
İkinci bebeği, ilki kadar sevememekten korkabilir ya da ilkinin rahatını bozmaktan endişe duyabilirsiniz. Kısa sürede bu endişelerinizin yersiz olduğunu göreceksiniz.
Evde bir çocuk daha olduğu için, ilk sefere göre daha yorgun bir hamilelik geçireceksiniz.
Rahminiz daha esnek olduğu için, hamile olduğunuz çabuk belli olacaktır. İlk üç ay bitmeden hamile kıyafeti almak zorunda kalabilirsiniz.
Tüm hamilelikler farklıdır. İlkinde hiçbir hamilelik semptomu yaşamamışken, ikincisinde mide bulantısından yerlerde sürünebilirsiniz ya da tam tersi de olabilir.
Normal doğumlarda, genelde ikinci doğumun daha kolay olması beklenir. İlk doğumda rahim ağzı saatte 1,2 cm açılırken, ikincide saatte 1,5 cm. açılıyor.
İkinci doğumdan sonra rahim kasılmalarınız daha ağrılı geçecektir.
Hamilelikte psikolojik ve fizyolojik kaygı ve belirtiler
Hamilelikteki her ay, kendine özgü psikolojik kaygılar ve beklentiler doğurur. Hamile kadın özellikle ilk ayda; bir dizi psikolojik ve fizyolojik değişiklik yaşar. Bu dönemde yorgunluk, bulantı ve kusma gibi fizyolojik belirti ve depresif bir ruh hali ortaya çıkar. Kadının yeni duruma adaptasyonu ve hamile olmasıyla ilgili kaygı ve beklentileri süreci belirler. İstenen bir gebelikte, mutluluk ve doyum duygusu yaşanır. Ayrıca kadının ailesi ile ilişkisi, iş durumu, hamileliğin yaratacağı beklenti ve stresler, sürecin nasıl yaşanacağını etkiler. Yani hemen her anne adayında, kendi durumuyla ilgili olarak hamileliğin ilk ayında duygu ve mizaç değişiklikleri gözlenir.
Devamı
Hamilelikte Bilgisayar Kullanmanın Riski Var Mı?
Yaşam Tercihleriniz Doğurganlığınızı Etkiliyor
Anne Olmaya Hazır Mısınız?